Het Scholen van Vlaanderen-programma is ontworpen om de schoolinfrastructuur in Vlaanderen aanzienlijk te verbeteren door middel van een publiek-private samenwerking gericht op het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van schoolgebouwen voor een periode van 30 jaar.
Het programma Scholen van Vlaanderen is een publiek-private samenwerking gelanceerd door de Vlaamse Overheid en omvat in totaal drie percelen die samen goed zijn voor een investering van zo’n 1,2 miljard euro, goed voor 450.000 m² extra schooloppervlakte voor zo’n 85.000 leerlingen.
Het private consortium ‘Schoolkracht’, bestaande uit AG Real Estate, Epico2, Ethias en Rebel, werd na een marktprocedure geselecteerd om het eerste perceel uit te voeren. Dit perceel telt 29 schoolprojecten, die samen zo’n 170.000 m² extra schooloppervlakte voor 20.000 leerlingen zullen creëren.
De twee volgende percelen zullen op een later moment openbaar aanbesteed worden.
Het programma wordt gestructureerd volgens de zogenaamde DBFM-methode: Design, Build, Finance, Maintain. Deze methode laat toe 29 unieke projecten op te leveren via een gestandaardiseerde methode die de schoolbesturen maximaal ontlast. De school kan een eigen invulling geven aan de plannen, waarna Schoolkracht vervolgens de financiering en de uitwerking op zich neemt. De verlangens van de school worden verwerkt tot aanbestedingsklare projecten en vervolgens in de markt gezet. Dankzij de schat aan ervaring en expertise in de ontwikkeling en uitvoering van dit soort projecten, garanderen de private partners dat de financiering, het ontwerp, de bouw en het onderhoud naadloos op elkaar aansluiten. Na de oplevering van het schoolgebouw betaalt het schoolbestuur tijdens de onderhoudsperiode van 30 jaar jaarlijks een beschikbaarheidsvergoeding. Na afloop wordt het gebouw zonder bijkomende kosten overgedragen aan het schoolbestuur.
De publieke partner in dit programma is de Vlaamse Overheid en AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs).
Het consortium ‘Schoolkracht’ is de private partner in deze samenwerking en bestaat uit AG Real Estate, Epico2, Ethias en Rebel. AG Real Estate is verantwoordelijk voor het projectmanagement en is als afgevaardigd bouwheer verantwoordelijk voor de operationele uitvoering van het programma. De afgevaardigd bouwheer organiseert het volledige ontwerpproces, bouwproces en onderhoud gedurende 30 jaar van elke individuele school. Epico2 biedt expertise in transport en digitale infrastructuur, terwijl Ethias en Rebel zorgen voor de financiering en risicobeheer.
Als institutionele belegger stimuleert AG Real Estate een constructieve en innovatieve benadering van publiek-private partnerschappen. Dankzij onze eerdere expertise en ervaring in het structureren van PPS’en, met name via onze eerdere samenwerking met de Vlaamse Overheid in het programma Scholen van Morgen, kunnen wij onze publieke partners complete en hoogwaardige oplossingen bieden om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.